Treceți la conținutul principal

Cu gândul la concedii

De cum soarele își arată fețișoara pe cer, iar natura iese din hibernare, imaginația noastră o ia razna. Ne gândim, desigur, la concedii, la mare, la munte, la grătare, bere și înghețată. Nouă, profanilor, ne-ar plăcea să știm că deja hotelierii au început să pună camerele la punct, să bată covoarele, să șteargă praful, să curețe rujul de pe oglinzile din baie și mucurile de țigări din balcoane.

Între timp, noi tăiem lucrurile care nu sunt absolut necesare de pe lista de cumpărături și încercăm să punem bani la ciorap. Sau la bancă, după caz.

Și, ca în fiecare an, ne vom gândi cum este mai rentabil să ne petrecem concediul: în țară, sau afară? Ne vom face calcule, vom pune în balanță avantaje și dezavantaje, vom compara trenul cu avionul și Marea Neagră cu Marea Mediterană, prețurile la friptură de porc și cele la fructe de mare etc etc.
În ultimii ani, în urma unor asemenea analize, România pierdea. Mulți turiști români ajungeau la concluzia că e mai ieftin și mai sănătos să treacă granița. Și asta nu e lipsă de patriotism, e pur și simplu realism.

Între timp, televiziunile prezentau neregulile găsite de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor în hotelurile și la unitățile de alimentație publică de pe litoral: mâncare expirată, mâncare depozitată în condiții improprii, condiții care lasă de dorit în hoteluri etc. Cu siguranță, cei care au înfruntat toate astea pe pielea lor, în anul următor au făcut o altă alegere pentru concediul lor. Și, pentru cei din sud cel puțin, Bulgaria e la o aruncătură de băț. Pentru noi, sunt la îndemână băile din Ungaria sau stațiunile din Austria.

Cu siguranță, nu de lipsă de patriotism pot fi acuzați turiștii care preferă să își petreacă vacanțele în destinații străine. Dar este o lipsă de patriotism din partea operatorilor din turism, care își bat joc de frumusețile cu care natura a înzestrat această țară. Este lipsit de patriotism conceptul „merge și așa”, după care unii își conduc afacerile, gândindu-se, probabil, că ei sunt mai inteligenți decât clienții lor. Că pot face profit fără să investească în minime reparații, în minime condiții de păstrare a alimentelor și așa mai departe. Că pot face profit punând sănătatea oamenilor în pericol. Aceasta este, într-adevăr, lipsă de patriotism.

Dar, până una alta, de ce să ne facem sânge rău? E de abia primăvară, până la deschiderea sezonului mai avem timp. Eu zic să ne luăm o bere (doar una, căci încercăm să facem economii), să ne așezăm comod și să visăm frumos la concediu. E terapeutic.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

25 de lucruri secrete despre hoteluri

„De la ce inseamna cu adevarat stelele cu care este cotat un hotel pana la sfaturi care sa te ajute in obtinerea unei camere mai bune, iata 25 de lucruri pe care personalul hotelier nu ti le va spune niciodata, dar pe care trebuie sa le stii, daca vrei sa ai o vacanta asa cum iti doresti.” 25. E mult mai probabil sa beneficiezi de discount la un hotel independent. Unele lanturi hoteliere se opun scaderii preturilor. 24. Se presupune ca optiunile eco, cum ar fi renuntarea la a ti se face curatenie in camera in fiecare zi, pot fi uneori o scuza de a nu plati camerista (sau de a-i usura munca). 23. Cameristele au cea mai periculoasa slujba intr-un hotel. Si aici intra tot, de la mutarea constanta a saltelelor si a mobilei, pana la expunerea permanenta la gunoaie, resturi menajere si alte mizerii care iti intorc stomacul pe dos. 22. Lasarea de bacsis pentru camerista este apreciata, dar nu se mai poarta de ceva vreme. 21. Daca totusi decizi sa lasi bacsis, pune-l sub

Minivacanță voinică de Paști

Viața este plină de alegeri dificile. Practic, nu există zi să nu trebuiască să iei câte o decizie care îți poate influența viața. Spre exemplu, cu ce să mănânci brânza de la micul dejun: cu ridichi sau cu roșii? Și ce să bei după cină: o bere sau un pahar de vin? Orice ai face, de la asemenea decizii nu te poți eschiva. Dar există și momente bune în viață când alegerile sunt ușoare. De exemplu, vine clipa când trebuie să decizi ce vei face de Paști. Se știe deja, Paștele de anul acesta vine însoțit de o binefăcătoare minivacanță. Mini, mini, dar voinică! Bun, se pune problema dacă să faci curățenie, să gătești, să stai pe-acasă și să mergi în vizită doar la părinți, socri, mătuși, unchi și nași. Sau să mergi în vacanță. Nu e greu de ales, așa-i? În țară, ca de fiecare dată, pensiunile cele mai solicitate vor fi cele din Bucovina și cele din Maramureș. Toate vor oferi meniuri tradiționale, care să meargă bine prin intestin după tradiționala slujbă de la biserică. Unii, poate, se vo

Ferestrele care pot distruge o călătorie

Atunci când plecăm de acasă pentru mai mult timp, ceva în mintea noastră se schimbă. Ne schimbăm tabieturile, căutăm noul, „schimbăm aerul”, cum se spune. Aerul din jur și aerul nostru, adică starea de spirit. Nu e o legendă, e adevărul. De multe ori, când suntem într-un impas, prietenii ne recomandă să facem o călătorie. Asta ne poate ajuta să ieșim din starea de tristețe prelungită, să luăm o decizie grea sau să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine. În general, o călătorie este un prilej de sondare a propriului interior, de meditație, de regăsire. Depinde de mai mulți factori unde și cum vom alege să facem această călătorie. Într-o capitală zgomotoasă, cu cluburi de noapte și baruri. La mare, într-o iarnă înghețată, când zgomotul repetitiv al valurilor te face să te gândești la eternitate. La munte, într-o toamnă aurie, a cărui soare prietenos îți încălzește inima plină de îndoieli. Oricum ar fi, camera în care te vei caza este foarte importantă. Și nu e important doar ca scurgere