Treceți la conținutul principal

Crăciunul, momentul când turiștii nu vor să rămână cu picioarele pe pământ

Puțini români obișnuiesc să plece în călătorie de Crăciun. Pentru cei mai mulți dintre noi, Crăciunul înseamnă „acasă”, „familie”. Dacă totuși vor un peisaj nou de Nașterea Domnului, cel mai probabil turiștii vor alege o pensiune. Cele mai multe dintre acestea s-au adaptat și includ turiștii în ritualul pregătirilor de Crăciun: tăierea porcului și pregătirea cărnii, prepararea cozonacilor și a sarmalelor, cărora li se adaugă plimbări cu sania sau căruța și, desigur, multe colinde. E un „meniu” standard, menit să le dea oamenilor iluzia că retrăiesc vremurile copilăriei în casa bunicior. Și prinde de fiecare dată.

Pentru cei care preferă un Crăciun urban, există hotelurile. Cu holurile lor largi în culori reci, camerele aproape identice și mobila fără personalitate, acestora le e mai greu să le dea turiștilor senzația de „acasă”. Și totuși se poate. Un brad împodobit și câteva ghirlande fac minuni. La fel și un meniu tradițional în seara de Crăciun și câteva colinde românești. Mai ales dacă sunt cântate de un grup autentic de colindători. El va avea succes, cu siguranță, atât la turiștii din alte zone ale țării, cât și la cei din străinătate. O mică cetină așezată lângă fiecare farfurie va aduce spiritul sărbătoresc în restaurantul hotelului.

Contează, desigur, și amabilitatea angajaților. Veți spune că ei sunt amabili tot timpul. Da, dar de sărbători ei ar trebui să zâmbească de două ori mai mult. La finalul mesei de Crăciun, nu ar fi rău ca echipa de bucătari să fie prezentată turiștilor. Totul contribuie la acea iluzie că de sărbători lucrurile sunt altfel. Mai frumoase, mai relaxate, mai transparente. Pentru a crea această iluzie, de care avem cu toții nevoie, contează fiecare detaliu.

Sunt zile care vor rămâne în memoria turiștilor, pentru că ele sunt speciale. Și nu v-ar plăcea ca ei să își amintească o replică acidă a recepționerei sau un cearceaf pătat, uitat pe pat, ori un fir de păr din sos. Sunt amănunte care distrug într-o clipă magia sărbătorii. Sunt detaliile care ne aduc cu picioarele pe pământ. Și Crăciunul este ultimul moment din lume în care ne-am dori să fim cu picioarele pe pământ.

Pentru hotelieri, urmează o perioadă grea. O perioadă cu multă muncă, stres și cu zâmbete, indiferent de felul în care angajații s-au trezit dimineața. Dar și o perioadă frumoasă, în care turiștii vor fi mai calzi și mai darnici în gesturi de recunoștință.

Comentarii

  1. Next, gamers have the chance to make a decision on their hand. Earn advantages like Free SlotPlay®, discounts for eating and accomodations, comps, entry into promotions, exclusive invitations to particular occasions, and much more. Welcome to the largest Topgolf Swing Suite in America. Choose from seven non-public bays to play, get in on the action with large screens and prime off your 1xbet experience with soul-comforting food and drinks. The Cove is a fantastically designed, high restrict slot space containing over 140 traditional and new slot machines.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

25 de lucruri secrete despre hoteluri

„De la ce inseamna cu adevarat stelele cu care este cotat un hotel pana la sfaturi care sa te ajute in obtinerea unei camere mai bune, iata 25 de lucruri pe care personalul hotelier nu ti le va spune niciodata, dar pe care trebuie sa le stii, daca vrei sa ai o vacanta asa cum iti doresti.” 25. E mult mai probabil sa beneficiezi de discount la un hotel independent. Unele lanturi hoteliere se opun scaderii preturilor. 24. Se presupune ca optiunile eco, cum ar fi renuntarea la a ti se face curatenie in camera in fiecare zi, pot fi uneori o scuza de a nu plati camerista (sau de a-i usura munca). 23. Cameristele au cea mai periculoasa slujba intr-un hotel. Si aici intra tot, de la mutarea constanta a saltelelor si a mobilei, pana la expunerea permanenta la gunoaie, resturi menajere si alte mizerii care iti intorc stomacul pe dos. 22. Lasarea de bacsis pentru camerista este apreciata, dar nu se mai poarta de ceva vreme. 21. Daca totusi decizi sa lasi bacsis, pune-l sub

De ce să fim nevoiţi să ne despărţim de animalele noastre când plecăm în vacanţă?

Am pisică de vreo patru ani. Înainte am avut un câine, care a trăit mai bine de 12 ani. Ca mine sunt foarte mulţi români, care deţin acasă un animal de companie şi care suferă când trebuie să plece în vacanţă fără acesta. “Măreția și progresul moral al unei societăți nu pot fi judecate decât după modul în care își tratează animalele”, spunea Mahatma Gandhi. Animalele trebuie înconjurate de iubire şi respect. Sunt nişte suflete, ca şi noi, cu sensibilitate şi inteligenţă. Atunci când plecăm în concediu şi le lăsăm acasă, în grija unor vecini, sau la un hotel special pentru animale, ele suferă enorm. Unele plâng, altele refuză hrana, altele devin letargice. Cred că ceea ce lipseşte din România (sau eu, cel puţin, nu am cunoştinţă de existenţa unui asemenea loc) sunt hotelurile şi pensiunile în care te poţi caza împreună cu animalul tău de companie. Există încă o reticenţă faţă de primirea animalelor în unităţile de cazare, de parcă aceste animale nu ar fi obişnuite oricum să doarmă î

Orașul iglurilor

Când am ieșit azi dimineață din casă, m-am trezit înconjuraă de troiene. Era devreme, chiar dacă se luminase afară, și încă nu multă lume ieșise la lopătat zăpada. Ninge de multe zile. Chiar și acum, când scriu, prin geamul de la balcon văd perdele albe de nea căzând din cer fără întrerupere. Nici nu știi dacă să te bucuri sau să te sperii. În sufletul fiecărui om care privește zăpada, un copil se bate cu un adult. Entuziasmul luptă cu îngrjorarea. Imagini ca în basme se suprapun cu imagini de coșmar. Drumurile nu sunt curățate, și mai ales pe străduțele din cartiere e imposibil să răzbești cu mașina. Niciun utilaj nicăieri. Oamenii alunecă pe gheața ascunsă de nea, riscând să își rupă picioarele. Ambulanțele și pompierii ajung cu greu să își îndeplinească misiunea. Copacii se rup sub greutatea omătului. Acoperișurile mai șubrede riscă să se prăbușească. În Germania e cod violet – aud de existența lui pentru prima oară. Într-o stațiune in Austria sunt sute de oameni blocați din cauz