Treceți la conținutul principal

Pe acoperişul unui hotel

Îmi place singurătatea. Mă simt bine când sunt doar eu cu mine, departe de zgomotele vieţii, când mă refugiez în cotloanele ascunse ale minţii mele şi încep să visez. În acele momente, aş vrea să nu existe televizor, internet sau telefoane, să pot să rup, pentru o vreme, orice legătură cu lumea exterioară.

Mă întreb uneori când şi unde mă simt cel mai singură. Şi mă surprind spunându-mi că cel mai acut sentiment de singurătate îl am când sunt înconjurată de lume. Când sunt în mijlocul unei mulţimi care se simte bine, se distrează, râde şi spune glume. Atunci există un moment zero în care în mintea mea se întâmplă un declic şi devin foarte conştientă de propria mea persoană. Gândurile, până atunci îndreptate înspre ceilalţi, înspre vorbele şi glumele lor, capătă brusc o altă direcţie, spre interior. Şi starea de spirit mi se schimbă. Şi nu în bine.

Mă mai simt singură când am aşteptări. Când îmi doresc ca cineva, o persoană anume, să mă caute, şi ea nu o face. Când telefonul, deşi privit cu insistenţă, nu sună, când niciun mesaj nu îmi apare pe ecranul computerului. Şi iar nu e bine.

Acestea sunt cazuri când singurătatea e tristă. Însă, de obicei, ea e productivă. Îmi place să merg singură pe stradă. Mi se întâmplă adesea să îmi imaginez dialoguri şi situaţii amuzante, şi să mă trezesc că lumea mă priveşte curios, în timp ce eu am gura până la urechi.

Uneori mă gândesc că, poate, cel mai acut sentiment de singurătate l-aş putea avea pe acoperişul unui hotel. Un hotel înalt, de unde să văd cerul şi vârfurile clădirilor din jur. Aş şti, atunci, că dedesubtul meu îşi duc viaţa oameni care se simt singuri. Oameni aflaţi într-o stare de provizorat, oameni care nu se simt noaptea confortabil, pentru că dorm în paturi străine, oameni care se gândesc la casele şi familiile lor de departe, oameni care se simt singuri în timp ce au aventuri, oameni care înşală şi care sunt înşelaţi. Aş simţi tumultul venind de sub mine şi liniştea cuprinzându-mă din înalt, şi aş şti că stă numai în puterea mea ca eu să aleg de care parte mă aflu. Şi, desigur, aş alege viaţa, aşa zbuciumată cum e, chiar dacă doar din postura de privitor, de observator, de visător.

Mi-ar plăcea ca, din când în când, în zilele mele proaste, să urc pentru o oră pe acoperişul unui hotel. De acolo, de sus, balanţa poate fi ţinută corect. Acolo, cu fruntea în cer şi cu picioarele în mocirlă, poţi să iei cele mai corecte decizii. Chiar dacă sunt doar decizii pentru o zi.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

25 de lucruri secrete despre hoteluri

„De la ce inseamna cu adevarat stelele cu care este cotat un hotel pana la sfaturi care sa te ajute in obtinerea unei camere mai bune, iata 25 de lucruri pe care personalul hotelier nu ti le va spune niciodata, dar pe care trebuie sa le stii, daca vrei sa ai o vacanta asa cum iti doresti.” 25. E mult mai probabil sa beneficiezi de discount la un hotel independent. Unele lanturi hoteliere se opun scaderii preturilor. 24. Se presupune ca optiunile eco, cum ar fi renuntarea la a ti se face curatenie in camera in fiecare zi, pot fi uneori o scuza de a nu plati camerista (sau de a-i usura munca). 23. Cameristele au cea mai periculoasa slujba intr-un hotel. Si aici intra tot, de la mutarea constanta a saltelelor si a mobilei, pana la expunerea permanenta la gunoaie, resturi menajere si alte mizerii care iti intorc stomacul pe dos. 22. Lasarea de bacsis pentru camerista este apreciata, dar nu se mai poarta de ceva vreme. 21. Daca totusi decizi sa lasi bacsis, pune-l sub

Minivacanță voinică de Paști

Viața este plină de alegeri dificile. Practic, nu există zi să nu trebuiască să iei câte o decizie care îți poate influența viața. Spre exemplu, cu ce să mănânci brânza de la micul dejun: cu ridichi sau cu roșii? Și ce să bei după cină: o bere sau un pahar de vin? Orice ai face, de la asemenea decizii nu te poți eschiva. Dar există și momente bune în viață când alegerile sunt ușoare. De exemplu, vine clipa când trebuie să decizi ce vei face de Paști. Se știe deja, Paștele de anul acesta vine însoțit de o binefăcătoare minivacanță. Mini, mini, dar voinică! Bun, se pune problema dacă să faci curățenie, să gătești, să stai pe-acasă și să mergi în vizită doar la părinți, socri, mătuși, unchi și nași. Sau să mergi în vacanță. Nu e greu de ales, așa-i? În țară, ca de fiecare dată, pensiunile cele mai solicitate vor fi cele din Bucovina și cele din Maramureș. Toate vor oferi meniuri tradiționale, care să meargă bine prin intestin după tradiționala slujbă de la biserică. Unii, poate, se vo

„Casa asta nu e hotel!”

Când eram adolescentă, mama îmi reproşa adesea: „Casa asta nu e hotel, să vii şi să pleci când vrei!”. Cu varianta: “…să vii aici doar ca să dormi.” Şi în clipa aceea mă umpleam de ură şi îmi spuneam în gând: “Lăsaţi, că o să vedeţi voi cum o să fie când voi fi mare şi voi fi la casa mea!”. Şi îmi imaginam cum voi fi majoră, cu serviciu şi salariu, trăind în propria mea casă, fără să trebuiască să dau explicaţii nimănui şi fără să fiu cicălită toată ziua. Îmi proiectam în minte nopţi albe petrecute alături de gaşca mea, cu muzică rock şi nişte sticle, cu plete scuturate şi cu fălcile durându-ne de atâta râs. Îmi imaginam zile pline, petrecute în oraş, şi mă vedeam ajungând acasă târziu în noapte, fără ca asta să constituie o problemă. În fine, mă vedeam liberă şi independentă. Inevitabil, anii au trecut. Mi-am pierdut gaşca şi am rămas cu doar câţiva prieteni. Am redus drastic băutura şi am început să apreciez nopţile cu somn bun. M-am schimbat într-atât, încât uneori de abia mă recu