Treceți la conținutul principal

Unităţile care prestează servicii de alimentaţie publică şi cazare, controlate

Știi și tu zilele acelea în care parcă totul merge de-a-ndoaselea. Te trezești târziu, pentru că ai uitat să pui ceasul să sune, tragi pe tine primele haine pe care le vezi în dulap și constați că sunt șifonate, mașina nu vrea să pornească și trebuie să mergi pe jos, dar e lapoviță și zloată și mașinile care trec pe lângă tine te stropesc din cap până în picioare, șeful strigă la tine din cauză că ai întârziat (iar?!), ai parte numai de clienți cu figuri în cap și puși pe ceartă, colegii par că s-au trezit și ei cu fața la cearceaf, iar programul nu se mai termină, căci timpul se scurge mai încet ca niciodată.

În astfel de zile, singurul lucru care te ține în viață sunt visurile. În timp ce clientul strigă la tine, amenințându-te că va renunța la serviciile tale și va merge la firma concurentă, închizi o clipă ochii și te imaginezi în altă parte. Poate pe o pârtie, alunecând liber cu schiurile pe panta abruptă, în timp ce soarele incredibil de puternic îți încălzește pieptul dezgolit. Sau, poate, cu familia, la o pensiune rustică, gustând din pomana porcului, preparată tocmai atunci de gazde. Sau bălăcindu-te în piscină, în aburi fierbinți, în timp ce prin fereastră se vede zăpada proaspătă și se ghicește gerul de afară. Te gândeşti la confortul pensiunii sau al hotelului unde vei fi cazat şi la serviciile de calitate de care vei avea parte acolo. Şi, în clipa aceea, singurul motiv pentru care nu te ridici de pe scaun şi nu pleci acasă, să dormi, este gândul că, muncind din greu, îţi vei putea permite un concediu aşa cum ţi-l doreşti.

Cel mai nasol lucru care ţi s-ar putea întâmpla ar fi ca acei oameni care se ocupă de hotelul sau de pensiunea unde, la un moment dat, vei ajunge să te cazezi, să nu îşi facă bine treaba. Felul în care tu te vei simţi în concediul atât de mult aşteptat depinde în mare măsură de ei. De aceea, este important ca hotelierii şi proprietarii de pensiuni să fie verificaţi periodic şi îndrumaţi să respecte legile în vigoare, spre binele clienţilor.

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Maramureș a efectuat, în cursul anului trecut, mai multe controale, în cadrul unor tematici, la operatorii economici care prestează servicii de alimentație publică și cazare. Au fost verificați 91 de operatori economici din mediul rural și urban. S-au constatat abateri precum: lipsa elementelor de identificare traduse în limba română în cazul produselor alimentare utilizate ca materii prime sau existente în spațiile de depozitare în vederea comercializării, prezenţa produselor alimentare cu data limită de consum, respectiv data durabilității minimale depășită, utilizarea mijloacelor de măsurare și control neadecvate sau neverificate metrologic, liste meniu incomplete (neafișarea gramajelor preparatelor, a substanțelor cu potențial alergen, precum și neafișarea informării cu privire la proveniența materiilor prime din produse congelate), neafișarea tarifelor de cazare, a prețurilor de comercializare a preparatelor menționate în lista meniu, a denumirii societăților comerciale, a codurilor unice de înregistrare sau a orarelor de funcționare.

S-au aplicat 33 de avertismente și 15 sancțiuni contravenționale sub formă de amendă, în valoare totală de 17.000 RON. Au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de 9.071 RON și oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman produse în valoare de 9 RON.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

2017 a fost un an bun pentru turism

Alin Burcea: 2017 a fost un an bun pentru turism.
Grecia, Spania și Turcia, în topul destinațiilor
2017 a fost un an bun pentru turism, în contextul în care au crescut veniturile românilor, ceea ce, evident, a generat mai multe călătorii, spune Alin Burcea, CEO Paralela 45.
Continuarea articolului, aici: http://www.capital.ro/alin-burcea-2017-a-fost-un-an-bun-pentru-turism.html

Datele Institutului Naţional de Statistică arată 23,5 milioane de înnoptări la finalul lunii octombrie, în creştere cu 6% faţă de perioada similară din 2016. Dintre acestea, 80% au fost ale românilor. Pe vacanţe în străinătate românii au cheltuit până în luna octombrie 2,4 miliarde de euro, cu un milliard mai mult faţă de anul trecut, acesta fiind un nivel record în ultimii zece ani, potrivit datelor BNR.

Potrivit acestuia, în 2017, cei mai mulţi turişti au preferat să îşi petreacă vacanţa în Grecia (45%), Spania (24%), Turcia (20%), Cipru (5%), Italia, Portugalia şi Croaţia. Au ales în special hoteluri de patr…

Regi, ţărani şi conţi

Curios să văd pe ce mai dau oamenii banii, am consultat o listă a celor mai luxoase hoteluri din lume. Ce le face să fie atât de dorite, atât de mult visate, încât să îşi poată permite să închirieze o cameră cu multe zeci de mii de euro pentru o noapte?

În prmul rând, priveliştea. Se pare că, în cazul unui hotel, ea este cea mai importantă. Clienţii nu vor să facă efortul de a se deplasa în natură, să facă excursii pentru a admira lacuri sau munţi, ci preferă ca peisajul să îi cotropească direct în cameră, să le vină sub nas, mură în gură. Astfel că cel mai scump hotel din lume pare să fie un submarin care circulă în apele oceanului şi unde o cameră costă circa 130.000 euro pe noapte. Un alt hotel din acest top este situat pe malul lacului Geneva şi are vedere la Alpii elveţieni.

Îmi imaginez cum bogătaşii lumii dau sume colosale pentru a-şi impresiona iubitele/soţiile/amantele cu privelişti de vis, în timp ce sorb cu delicateţe din paharul de Martini. Cum încearcă să le demonstreze c…

Un an de vacanţă

Pun pariu că şi tu te-ai întrebat cum ar fi să trăieşti un an întreg într-un hotel sau într-o pensiune. O vacanţă de 365 de zile, într-o regiune frumoasă, fără să te întrebi cu ce vei plăti sau ce se va întâmpla dacă nu vei merge la muncă. O răsplată de lux, pentru că meriţi.
Mi-ar fi greu să mă hotărăsc unde să îmi petrec următorul an din viaţă. Mi-ar plăcea să merg la mare, care mi se pare frumoasă tot timpul anului, mai puţin în lunile de vârf, când e asaltată de lume. Prefer să savurez marea în singurătate, să-i simt melancolia, să-i simt grandoarea şi să-i ghicesc imensitatea. Să mă cuprindă admiraţia şi teama, dorinţa de a mă avânta în larg, dar şi o viziune foarte animată a ceea ce, probabil, se petrece în adâncuri.

Dar mi-ar plăcea şi să merg într-un orăşel din Austria, unde să mă cazez la o pensiune, printre clădiri istorice, pictate haios la exterior, iar vara, cu muşcate la geamuri. Aici, senzaţiile sunt cu totul altele, nici măcar turiştii nu mă mai deranjează, sentimen…