Treceți la conținutul principal

Unităţile care prestează servicii de alimentaţie publică şi cazare, controlate

Știi și tu zilele acelea în care parcă totul merge de-a-ndoaselea. Te trezești târziu, pentru că ai uitat să pui ceasul să sune, tragi pe tine primele haine pe care le vezi în dulap și constați că sunt șifonate, mașina nu vrea să pornească și trebuie să mergi pe jos, dar e lapoviță și zloată și mașinile care trec pe lângă tine te stropesc din cap până în picioare, șeful strigă la tine din cauză că ai întârziat (iar?!), ai parte numai de clienți cu figuri în cap și puși pe ceartă, colegii par că s-au trezit și ei cu fața la cearceaf, iar programul nu se mai termină, căci timpul se scurge mai încet ca niciodată.

În astfel de zile, singurul lucru care te ține în viață sunt visurile. În timp ce clientul strigă la tine, amenințându-te că va renunța la serviciile tale și va merge la firma concurentă, închizi o clipă ochii și te imaginezi în altă parte. Poate pe o pârtie, alunecând liber cu schiurile pe panta abruptă, în timp ce soarele incredibil de puternic îți încălzește pieptul dezgolit. Sau, poate, cu familia, la o pensiune rustică, gustând din pomana porcului, preparată tocmai atunci de gazde. Sau bălăcindu-te în piscină, în aburi fierbinți, în timp ce prin fereastră se vede zăpada proaspătă și se ghicește gerul de afară. Te gândeşti la confortul pensiunii sau al hotelului unde vei fi cazat şi la serviciile de calitate de care vei avea parte acolo. Şi, în clipa aceea, singurul motiv pentru care nu te ridici de pe scaun şi nu pleci acasă, să dormi, este gândul că, muncind din greu, îţi vei putea permite un concediu aşa cum ţi-l doreşti.

Cel mai nasol lucru care ţi s-ar putea întâmpla ar fi ca acei oameni care se ocupă de hotelul sau de pensiunea unde, la un moment dat, vei ajunge să te cazezi, să nu îşi facă bine treaba. Felul în care tu te vei simţi în concediul atât de mult aşteptat depinde în mare măsură de ei. De aceea, este important ca hotelierii şi proprietarii de pensiuni să fie verificaţi periodic şi îndrumaţi să respecte legile în vigoare, spre binele clienţilor.

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Maramureș a efectuat, în cursul anului trecut, mai multe controale, în cadrul unor tematici, la operatorii economici care prestează servicii de alimentație publică și cazare. Au fost verificați 91 de operatori economici din mediul rural și urban. S-au constatat abateri precum: lipsa elementelor de identificare traduse în limba română în cazul produselor alimentare utilizate ca materii prime sau existente în spațiile de depozitare în vederea comercializării, prezenţa produselor alimentare cu data limită de consum, respectiv data durabilității minimale depășită, utilizarea mijloacelor de măsurare și control neadecvate sau neverificate metrologic, liste meniu incomplete (neafișarea gramajelor preparatelor, a substanțelor cu potențial alergen, precum și neafișarea informării cu privire la proveniența materiilor prime din produse congelate), neafișarea tarifelor de cazare, a prețurilor de comercializare a preparatelor menționate în lista meniu, a denumirii societăților comerciale, a codurilor unice de înregistrare sau a orarelor de funcționare.

S-au aplicat 33 de avertismente și 15 sancțiuni contravenționale sub formă de amendă, în valoare totală de 17.000 RON. Au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de 9.071 RON și oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman produse în valoare de 9 RON.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

25 de lucruri secrete despre hoteluri

„De la ce inseamna cu adevarat stelele cu care este cotat un hotel pana la sfaturi care sa te ajute in obtinerea unei camere mai bune, iata 25 de lucruri pe care personalul hotelier nu ti le va spune niciodata, dar pe care trebuie sa le stii, daca vrei sa ai o vacanta asa cum iti doresti.” 25. E mult mai probabil sa beneficiezi de discount la un hotel independent. Unele lanturi hoteliere se opun scaderii preturilor. 24. Se presupune ca optiunile eco, cum ar fi renuntarea la a ti se face curatenie in camera in fiecare zi, pot fi uneori o scuza de a nu plati camerista (sau de a-i usura munca). 23. Cameristele au cea mai periculoasa slujba intr-un hotel. Si aici intra tot, de la mutarea constanta a saltelelor si a mobilei, pana la expunerea permanenta la gunoaie, resturi menajere si alte mizerii care iti intorc stomacul pe dos. 22. Lasarea de bacsis pentru camerista este apreciata, dar nu se mai poarta de ceva vreme. 21. Daca totusi decizi sa lasi bacsis, pune-l sub

De ce să fim nevoiţi să ne despărţim de animalele noastre când plecăm în vacanţă?

Am pisică de vreo patru ani. Înainte am avut un câine, care a trăit mai bine de 12 ani. Ca mine sunt foarte mulţi români, care deţin acasă un animal de companie şi care suferă când trebuie să plece în vacanţă fără acesta. “Măreția și progresul moral al unei societăți nu pot fi judecate decât după modul în care își tratează animalele”, spunea Mahatma Gandhi. Animalele trebuie înconjurate de iubire şi respect. Sunt nişte suflete, ca şi noi, cu sensibilitate şi inteligenţă. Atunci când plecăm în concediu şi le lăsăm acasă, în grija unor vecini, sau la un hotel special pentru animale, ele suferă enorm. Unele plâng, altele refuză hrana, altele devin letargice. Cred că ceea ce lipseşte din România (sau eu, cel puţin, nu am cunoştinţă de existenţa unui asemenea loc) sunt hotelurile şi pensiunile în care te poţi caza împreună cu animalul tău de companie. Există încă o reticenţă faţă de primirea animalelor în unităţile de cazare, de parcă aceste animale nu ar fi obişnuite oricum să doarmă î

Orașul iglurilor

Când am ieșit azi dimineață din casă, m-am trezit înconjuraă de troiene. Era devreme, chiar dacă se luminase afară, și încă nu multă lume ieșise la lopătat zăpada. Ninge de multe zile. Chiar și acum, când scriu, prin geamul de la balcon văd perdele albe de nea căzând din cer fără întrerupere. Nici nu știi dacă să te bucuri sau să te sperii. În sufletul fiecărui om care privește zăpada, un copil se bate cu un adult. Entuziasmul luptă cu îngrjorarea. Imagini ca în basme se suprapun cu imagini de coșmar. Drumurile nu sunt curățate, și mai ales pe străduțele din cartiere e imposibil să răzbești cu mașina. Niciun utilaj nicăieri. Oamenii alunecă pe gheața ascunsă de nea, riscând să își rupă picioarele. Ambulanțele și pompierii ajung cu greu să își îndeplinească misiunea. Copacii se rup sub greutatea omătului. Acoperișurile mai șubrede riscă să se prăbușească. În Germania e cod violet – aud de existența lui pentru prima oară. Într-o stațiune in Austria sunt sute de oameni blocați din cauz